Luchtacrobate Inge Haidar

Ik ben Inge Haidar. Op mijn zesde ben ik begonnen met turnen bij het toenmalige THOB in Nieuwegein. Een jaar later verhuisden we en ben ik verder gegaan bij DOS Vianen. Daar heb ik tot mijn 22e op wedstrijdniveau geturnd. Sinds 2005 verzorg ik op vrijwillige basis en met heel veel plezier turnlessen voor jonge meisjes bij Fraternitas in De Bilt.

Inge: training in het bos

Naast het organiseren van turnactiviteiten ben ik 11 jaar werkzaam geweest als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Daarnaast heb ik een opleiding pedagogiek afgerond. In het kader van deze opleiding heb ik onder andere gymlessen verzorgd voor kinderen die niet bij een gewone sportvereniging terecht konden vanwege problemen als ADHD, autisme en (faal)angst.

In 2012 heeft Fraternitas een airtumblingbaan aangeschaft. Verschillende enthousiaste ouders vroegen destijds of de baan ook te huur was voor onder andere kinderfeestjes. Met hun vraag, mijn eigen ideeën en de hulp van Fraternitas is in januari 2013 TumbleTime ontstaan.

Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten. In mijn lessen staat het plezier voorop.

Tegelijkertijd besloot ik een cursus tissue te volgen bij circus DIEDOM in Utrecht, waar ik les kreeg van Evgeniya Kalugina. De basis van het turnen bleek bij het klimmen in de doeken erg goed van pas te komen. Al snel werd ik er handig en fanatiek in. De meiden bij Fraternitas en de leerlingen uit mijn klas waren al gauw onder de indruk van mijn nieuwe hobby, dit wilden zij ook wel leren! Zo ontstond al snel het plan om TumbleTime uit te breiden met tissue.

De doeken blijken een enorme aantrekkingskracht op kinderen te hebben. Zelfs zo erg dat alle tumblingers overstapten naar doek. Om iets meer variatie aan te kunnen brengen in de lessen is de aerial hoop erbij gekomen en later ook de trapeze. Het leuke van de hoepels en trapezes is dat het vrij makkelijk is om in duo’s allerlei trucjes uit te voeren.

Inmiddels zijn er verschillende groepen kinderen in De Bilt, Maarn en Woerden, die elke week vol enthousiasme een uur in de lucht hangen.  Daarnaast zijn er wekelijks kinderen die hun feestje bij TumbleTime vieren en geef ik zo nu en dan workshops bij o.a. sportverenigingen en scholen.

Zelf ben ik nog steeds actief in de lucht. Naast het doek heb ik ook veel ervaring opgedaan in hoepel en hang ik ook graag in trapeze, straps en touw. Voor de afwisseling heb ik ook nog een tijdje partneracrobatiek gedaan. Ik ga regelmatig naar vrije trainingen op diverse locaties om te experimenteren en ideeën uit te wisselen en soms volg ik nog een les of workshop.

Ik verzorg ook regelmatig optredens in doek en hoepel. Het is super leuk om van al die diverse trucjes een mooi geheel te kunnen maken. Ik heb onder andere opgetreden op de kunstmarkt in De Bilt, cirque moustache, verschillende fanfares en voor langere tijd met corpus acrobatics in een groot pretpark. Om een optreden te kunnen geven is een geschikt en bereikbaar ophangpunt essentieel. Dit ophangpunt moet minimaal 500 kg kunnen dragen. Voor het doek is een minimale hoogte van 5 meter nodig.

 

Filmpjes

Op TumbleTime’s Youtube kanaal staan enkele filmpjes, waaronder deze: