Luchtacrobate Inge Haidar

Inge: training in het bos

Ik ben Inge Haidar. Op mijn zesde ben ik begonnen met turnen bij het toenmalige THOB in Nieuwegein. Een jaar later verhuisden we en ben ik verder gegaan bij DOS Vianen. Daar heb ik tot mijn 22e op wedstrijdniveau geturnd. Daarna heb ik 15 jaar op vrijwillige basis met veel plezier turnles op gegeven bij Fraternitas in De Bilt. Deze vereniging is na net iets meer dan 100 jaar overgegaan in Stichting de G

Ik ben Inge Haidar. Op mijn zesde ben ik begonnen met turnen bij het toenmalige THOB in Nieuwegein. Een jaar later verhuisden we en ben ik verder gegaan bij DOS Vianen. Daar heb ik tot mijn 22e op wedstrijdniveau geturnd. Daarna heb ik 15 jaar op vrijwillige basis met veel plezier turnles op gegeven bij Fraternitas in De Bilt. Deze vereniging is na net iets meer dan 100 jaar overgegaan in Stichting de Gympoint.

Naast het organiseren van turnactiviteiten ben ik 11 jaar werkzaam geweest als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Daarnaast heb ik een opleiding HBO Pedagogiek afgerond. In het kader van deze opleiding heb ik onder andere gymlessen verzorgd voor kinderen die niet bij een gewone sportvereniging terecht konden vanwege problemen als ADHD, autisme en (faal)angst.

In 2012 heeft Fraternitas een airtumblingbaan aangeschaft. Verschillende enthousiaste ouders vroegen destijds of de baan ook te huur was voor onder andere kinderfeestjes. Met hun vraag, mijn eigen ideeën hierover en de hulp van Fraternitas is in januari 2013 TumbleTime ontstaan.

Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten. In mijn lessen staat het plezier voorop.

Tegelijkertijd besloot ik een cursus tissue te volgen bij circus DIEDOM in Utrecht, waar ik les kreeg van Evgeniya Kalugina. De basis van het turnen bleek bij het klimmen in de doeken erg goed van pas te komen. Al snel werd ik er handig en fanatiek in. De meiden bij Fraternitas en de leerlingen uit mijn klas waren al gauw onder de indruk van mijn nieuwe hobby, dit wilden zij ook wel leren! Zo ontstond al snel het plan om TumbleTime uit te breiden met tissue.

De doeken blijken een enorme aantrekkingskracht op kinderen te hebben. Zelfs zo erg dat alle tumblingers overstapten naar doek. Om iets meer variatie aan te kunnen brengen in de lessen is de aerial hoop erbij gekomen en later ook de trapeze. Het leuke van de hoepels en trapezes is dat het vrij makkelijk is om ook in duo’s allerlei trucjes uit te voeren.

Inmiddels zijn er verschillende groepen kinderen in De Bilt en Woerden, die elke week vol enthousiasme in de lucht hangen. Ook geef ik zo nu en dan workshops bij o.a. sportverenigingen en scholen.

Zelf ben ik nog steeds actief in de lucht. Ik ga regelmatig naar vrije trainingen op diverse locaties om te experimenteren en ideeën uit te wisselen en soms volg ik nog een les of workshop.

Ook heb ik shows gedraaid in doek en hoepel. Het is super leuk om van al die diverse trucjes een mooi geheel te kunnen maken. Ik heb onder andere opgetreden op de kunstmarkt in De Bilt, cirque moustache, verschillende fanfares en voor langere tijd met corpus acrobatics in een groot pretpark.

Filmpjes

Op TumbleTime’s Youtube kanaal staan enkele filmpjes, waaronder deze: